Ukusne tulumbe po starinskom receptu

Krofne
Brze krofne iz rerne
April 27, 2017
Tetka Sokini uštipci
Tetka Sokini uštipci
August 9, 2017
Tulumbe po starinskom receptu
 

Potrebno

500 g MB Brašna T400,
400 ml vode,
150 ml ulja,
5 jaja,
1 kašika šećera,
1 mala kašičica soli,
ulje za prženje (količina zavisi od veličine posude za prženje),
1 l vode,
600 g šećera,
1/2 limuna

Tulumbe su tradicionalni dezert Balkana koji originalno potiče iz Turske tj. Anatolije. Veoma su popularne i rasprostranjene na našem podneblju jer su veoma ukusne a pritom se veoma brzo prave.

Priprema

Priprema: Staviti vodu, ulje, šecer i sok od limuna da prokuva. Kad prokuva, ugasiti šporet pa dodati brašno i mešati da bude gušća smesa. Ostaviti smesu da se ohladi. Kad se smesa dobro ohladi stavljati jedno po jedno jaje i mešati dobro da se smesa ujednači. Znači ne sme biti trag jaja. Što duže se testo bude mesilo to će biti bolje.

Stavljati smesu u kalup za tulumbe i praviti željene oblike - veće ili manje na ne tako vrućem ulju. Temperatura treba biti umerena, nikako jaka. Pržiti ih nekoliko munuta da dobiju lepu žućkastu boju. Pazite da vam ne izgore.

Napraviti sirup tako sto ce te staviti vodu, šećer i limun da se kuvaju, sve dok se šećer ne ukuva. Sirup je gotov kad polako klizi sa kašike. Ostaviti sirup da se ohladi. Vruce tulumbe iz posude za prženje stavljati u hladan sirup. Ostaviti nekoliko minuta u sirupu pa ih onda stavljati u željenu posudu. Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *