Klasičan američki desert

Fine mini pizze
Fine mini pizze
October 10, 2017
Proja na starinski način
Proja na starinski način
May 22, 2018
 

Potrebno

brašno tip 400 1 šolja
so 1/2 kafene kašike
šećer 1/2 kafena kašika
voda sa ledom 1/4 šolje
margarin 110 gr
jabuke 4 krupne
cimet 1 kafena kašika
šećer 2 supene kašike
sok od limuna 1/2
brašno 2 supene kašike

Ništa nije više američki kao pita od jabuke ... osim ako nije sa višnjama , kremom od banane, bundeva, breskve ili slatka pita od krompira! Mi Vam ovaj put izdvajamo , domaću pitu od jabuka , pogledajte recept i savet za pravljenje. Prijatno!

Priprema

Priprema: Dobro ohlađen margarin izgnječiti viljuškom,postepeno dodavati brašno, šećer, so i ledenu vodu.Masu obavezno mešati bez dodirivanja rukom da se margarin ne bi topio.Kada masa postane kompaktna izručiti je na pobrašnjenu podlogu i brzo premesiti rukom u kratkom roku.

Testo razvući oklagijom do debljine od oko 3-4 mm i naviti na oklagiju radi lakšeg prenosa do posude za pečenje . Idealno bi bilo da se koristi vatrostalna posuda visine oko 6-7 cm. Testo polako odviti po posudi i lagano smestiti prstima po ivici posude. Višak testa odsečemo kuhinjskim makazama i ponovo razvučemo oklagijom . Ovo testo će poslužiti kao poklopac preko nadeva.

Jabuke očistimo od korice i semenki i narežemo na tanke filete koje prepolovimo.Jabuke pospemo cimetom , šećerom i sokom od limuna i promešamo kada jabuke puste svoj soft , u masu dodamo i oko 2 supene kašike brašna postepeno da ne bi ostale grudvice. Nadev sipamo na testo koje smo predhodno izbušili čačkalicom na nekoliko mesta.

Preko nadeva oklagijom postavimo ostatak razvučenog testa i prstima spojimo praveći talasastu ivicu radi lepšeg vizuelnog evekta. Gornje testo moze se izbušiti čačkalicama, može se iseći nožem ili napraviti neka šara kroz koju ce izlaziti višak pare.

Pita se peče u predhodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni oko 45 minuta. Prilikom pečenja paziti da je pita na optimalnoj sredini pećnice da se gornja kora ne bi prepekla pre nego li donja dobije boju. Servira se ohlađena ili mlaka zbog lakšeg sečenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *